Rentes op internationale obligatiemarkten schoten woensdag omhoog, waarbij in de Verenigde Staten nieuwe recordstanden voor dit jaar werden bereikt. Ook langlopende rentes zoals die voor de 10-jarige Nederlandse staatslening gingen omhoog. Dat is onder meer van belang voor de ontwikkeling van hypotheekrentes.

De trend van stijgende rentes op financiële markten is in september duidelijk ingezet, maar afgelopen week was sprake van een rustpauze. Dat had er vooral mee te maken dat beleggers geld parkeerden in veilige staatsleningen, door het oplaaien van het Israëlisch-Palestijnse conflict in het Midden-Oosten.

Bij obligatieleningen bewegen de koers en de marktrente tegengesteld. Dus als beleggers meer obligaties willen kopen en de koers stijgt, betekent dat een daling van de rente. Het omgekeerde geldt ook. Als er veel verkopers zijn op de obligatiemarkt, dalen obligatiekoersen en stijgt de rente.

Waar de rente op de 10-jarige Amerikaanse staatslening afgelopen week terugzakte tot 4,6 procent, is inmiddels een hernieuwde stijging ingezet. Woensdag noteerde de 10-jaars rente in de VS op 4,96 procent.

De rentestijging van woensdag kwam bovenop een sprong op dinsdag, toen sterke cijfers over de detailhandelsverkopen suggereerden dat de Amerikaanse economie robuust blijft en dat de Amerikaanse centrale bank de beleidsrente mogelijk nog een keer moet verhogen om de inflatie te temmen.

Daarnaast moet de Amerikaanse overheid overheid veel nieuwe staatsleningen uitgeven om de hoge uitgaven te bekostigen. De vraag is of beleggers bereid zijn financiering te verschaffen aan de Amerikaanse overheid, zonder daar een hogere rente voor te vragen.

Nederlandse staatsrente stijgt ook: let op ontwikkeling hypotheekrente

In Europa ging de rente op staatsobligaties woensdag ook omhoog en donderdagochtend noteerde de rente op de 10-jaars staatslening van Nederland op 3,3 procent, gelijk aan het piekniveau van eind september.

De Nederlandse 10-jaars staatsrente is een belangrijk anker voor de hypotheekmarkt, omdat de staatsrente een indicatie geeft voor de financieringskosten die banken en andere geldverstrekkers maken, als zelf geld lenen voor het verstrekken van hypotheekleningen.

De golf van renteverhogingen die de hypotheekmarkt eind september en begin oktober overspoelde, is afgelopen week even tot stilstand gekomen. Maar dat kan veranderen als de rentes op kapitaalmarkten op de huidige hoge niveaus blijven of nog verder stijgen.

De gemiddelde 10-jaars rente voor hypotheken met NHG-verzekering ligt in Nederland op 4,53 procent en zonder NHG is de gemiddelde hypotheekrente voor 10 jaar vast 4,91 procent, zo meldde financieel intermediair Van Bruggen in de nieuwsbrief van deze week.

LEES OOK: De hoogste en laagste hypotheekrentes: dit scheelt het in je maandlasten